Iphone 5 ligger endast på planeringsstadiet men har redan blivit kraftigt kritiserad. Rykten om ett inbyggt simkort skapar upprörda känslor.

Sedan oktober har det funnits rykten om att Apple ska lansera Iphone 5 med inbyggt simkort, ett så kallat soft-sim.

Flera europeiska mobiloperatörer har dock reagerat kraftigt på uppdateringen och hotar med att dra in subventioneringen på Apples telefoner. Bland dessa nämns brittiska Vodafone, franska France Telecom och spanska Telefonica nämns bland de mobiloperatörer som hotade med indragna subventioner, skriver IDG.se.

Ett inbyggt simkort skulle innebära att kunden först köper telefonen och sedan operatör via Apples Appstore. Det skulle betyda att den potentielle köparen inte behöver besöka en butik och väntetiden för att få ett simkort skulle kortas ned betydligt.

I dagsläget tar Apple 30 procent av intäkterna av de applikationer som köps på Appstore.

Enligt Financial Times planeras Iphone 5 att släppas under mitten 2011.

Sedan oktober har det funnits rykten om att Apple ska lansera Iphone 5 med inbyggt simkort, ett så kallat soft-sim.

Flera europeiska mobiloperatörer har dock reagerat kraftigt på uppdateringen och hotar med att dra in subventioneringen på Apples telefoner. Bland dessa nämns brittiska Vodafone, franska France Telecom och spanska Telefonica nämns bland de mobiloperatörer som hotade med indragna subventioner, skriver IDG.se.

Ett inbyggt simkort skulle innebära att kunden först köper telefonen och sedan operatör via Apples Appstore. Det skulle betyda att den potentielle köparen inte behöver besöka en butik och väntetiden för att få ett simkort skulle kortas ned betydligt.

I dagsläget tar Apple 30 procent av intäkterna av de applikationer som köps på Appstore.

Enligt Financial Times planeras Iphone 5 att släppas under mitten 2011.