USA gick i bräschen för en strid ström av fördömanden över Moskvas dom mot den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij.

– Vi är bekymrade över anklagelserna som består av allvarliga kränkningar, och vad som verkar vara ett missbruk av det juridiska systemet för otillbörliga syften, sade Vita husets talesman Robert Gibbs i ett uttalande, som bland annat återges av nyhetsbyrån AFP.

Robert Gibbs anser att Ryssland, i och med domen mot Chodorkovskij, som Newzglobe berättade om i går, måndag (se länk), “undergräver” sitt rykte som rättsstat.

Michail Chodorkovskij fälldes för omfattande oljestöld, förskringring och penningtvätt tillsammans med sin kompanjon Platon Lebedev.

Chodorkovskij, som var chef för den numera nedlagda oljejätten Yukos, hävdar att han blivit föremål för en politisk komplott och även USA:s utrikesminister Hillary Clinton anser att domen “väcker allvarliga frågor om seliktiva åtal”.

– Detta och liknande fall har en negativ inverkan när det gäller Rysslands rykte att fullgöra sina internationella skyldigheter för mänskliga rättigheter, sade en amerikansk chefsdiplomat och tillade att det också frågor om investeringar i landet.

Tyskland, Frankrike och en rad andra europeiska länder har protesterat mot domen i Moskva.

Och i Europaparlamentet menar man att domen mot Chodorkovskij pekar på “systematiska problem” med det ryska rättssystemet.

– Europeiska unionen kommer att fortsätta följa utvecklingen mycket noga, deklarerade EU-diplomaten Cathrine Ashton.

Chodorkovskij avtjänar just nu ett åttaårigt fängelsestraff och förväntades släppas fri under nästa år. Nu riskerar han få påbackning med ytterligare sex års fängelse med frigivning först 2017.

Det är ännu oklart när Moskva fastställer påföljden i målet.