Bonussäsongen närmar sig med stormsteg på Wall Street. I år får dock många bankirer gå hem tomhänta.

Bankirer, mäklare, näringsidkare och mellantjänstemän, nollorna som de kallas, står inför någonting helt otänkbart i år.

– Det kommer att bli panikartad stämning på Wall Street. Alla pratar om detta och de flesta är oroliga för att det ska bli offentligt. Jag skulle inte vilja vara chef över bonusarna just nu, säger Richard Stein på sökföretaget Global Sage.

På sätt och viss borde inte nollbonusarna komma som någon chock för bankirerna. Som ett resultat av finanskrisen höjde Wall Street-företag som Goldman Sachs och banker som Citigroup grundlönerna kraftigt under 2009 och 2010.

Detta gjorde de i ett försök att blidka tillsynsmyndigheterna som hävdat att bonus baserat på prestation uppmuntrade allt för stort risktagande.

På Goldman ökade man grundlönen för en person med vd-befattning med 200 000 dollar, från 300 000 dollar till 500 000 dollar. På Morgan Stanley hopppade en liknande lön från 200 000 dollar till 400 000 dollar.

Även om medarbetarna kommer att få ut ungefär samma summa pengar är det den psykologiska motgången av att inte få någon bonus som slår hårdast. Särskilt inom Wall Street-kulturen där det finns en tendens att likställa framgång och prestige med bonusstorlek.

Bankirer, mäklare, näringsidkare och mellantjänstemän, nollorna som de kallas, står inför någonting helt otänkbart i år.

– Det kommer att bli panikartad stämning på Wall Street. Alla pratar om detta och de flesta är oroliga för att det ska bli offentligt. Jag skulle inte vilja vara chef över bonusarna just nu, säger Richard Stein på sökföretaget Global Sage.

På sätt och viss borde inte nollbonusarna komma som någon chock för bankirerna. Som ett resultat av finanskrisen höjde Wall Street-företag som Goldman Sachs och banker som Citigroup grundlönerna kraftigt under 2009 och 2010.

Detta gjorde de i ett försök att blidka tillsynsmyndigheterna som hävdat att bonus baserat på prestation uppmuntrade allt för stort risktagande.

På Goldman ökade man grundlönen för en person med vd-befattning med 200 000 dollar, från 300 000 dollar till 500 000 dollar. På Morgan Stanley hopppade en liknande lön från 200 000 dollar till 400 000 dollar.

Även om medarbetarna kommer att få ut ungefär samma summa pengar är det den psykologiska motgången av att inte få någon bonus som slår hårdast. Särskilt inom Wall Street-kulturen där det finns en tendens att likställa framgång och prestige med bonusstorlek.