Per “Plura” Jonsson, 59, döms till tre månaders fängelse för knarkbrott.
– Det är bara att acceptera. Jag känner ingenting just nu, sade Plura Jonsson till den församlade pressen efteråt.

– Jag låstes in i en cell, somnade och väcktes sedan och blev förhörd. Det var en mardröm. Jag har aldrig varit med om ett förhör tidigare, det var fruktansvärt pressande, berättade Plura under rättegången i Stockholms tingsrätt i dag, där han stod åtalad för innehav och överlåtelse av narkotika.

Med i rätten som moraliskt stöd var kompisen och artisten Mauro Scocco.

Plura gav en annan version av kokainaffären än han gett i polisförhöret. Han hävdade att han inte förstod att det var knappt fem gram kokain som han hade handlat. Det gick upp för honom inne på toaletten på restaurangen.

– Jag trodde det var två gram. “Vad ska jag med så här mycket till?”, tänkte jag. Jag kunde ha spolat ner knarket, men jag valde att behålla det. Sedan frågade min kompis om han kunde få lite, då gav jag honom ett kuvert.

Plura uppgav att han var kokainist på 1980-talet. Han menade att han föll för frestelsen.

– Jag var påverkad av alkohol och hade väl dåligt omdöme.

Pluras advokat, Per E Samuelson, jämförde Pluras brott med att bjuda en kompis på ett glas whiskey och underströk att hans klient inte borde dömas till fängelse.

– Skandaliseringen i media är en förmildrande omständighet. Det är ett lidande som inte drabbar alla brottslingar, sade Per E Samuelson.

Åklagaren Fredrik Ingblad var av en annan uppfattning och yrkade på fyra månaders fängelse.

Stockholms tingsrätt nöjde sig med tre månaders fängelse och konstaterade att det var bevisat att Plura i vart fall överlåtit minst 0,8 gram kokain till sin kompis.

Domstolen upplyste om att Plura har möjlighet att få avtjäna straffet i frihet, förutsatt att han underkastar sig elektronisk övervakning.

Under rättegången brast det för Plura när han berättade om hur hans yngste son tagit kokainavslöjandet.

– Han sa att han inte ville bo hos mig längre, det är ju inte kul, sade sångaren och gömde ansiktet i händerna.

– Det finns alltid grader av helvetet. Jag kan stå mitt kast, men för mina barn har uppmärksamheten varit hemsk.

Efter domen var Plura Jonsson fåordig, men ironiserade när han fick frågan hur han känner:

– Nu ska jag åka och spela in ett avsnitt av Solsidan!

Plura greps av civilklädda poliser utanför en restaurang i Göteborg den 11 mars. Han var där för att göra en skivinspelning i en kyrka med sitt band Eldkvarn.

Plura hade checkat in på Park Hotel i centrala Göteborg och druckit en flaska vin och några öl för att senare möta upp några vänner och äta middag.

På vägen dit stötte han ihop med en person som erbjöd honom att köpa kokain. Det resulterade sedan i gripandet där Plura fördes till polisstationen och kroppsvisiterades. Polisen fann 3,36 gram kokain i fyra olika kuvert i den kände artistens vänstra byxficka.